Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

30 de març del 2015

5a etapa:   Vic (Parc Miquel Albó) - Manlleu   (24,240 km)
 
Diumenge, 17 de gener

Aquesta és una etapa molt interessant entre les poblacions de Vic i Manlleu, seguint, en primer lloc, gran part del PR C-40 (que va de Vic fins al monestir benedictí de Sant Pere de Casserres), i que combina a la perfecció una passejada en plena natura i un recorregut per un bon exemple de la història i de l’arquitectura de la comarca d’Osona i de Catalunya. El recorregut ens passeja per alguns dels indrets més emblemàtics de la comarca amb molt significat històric, arquitectònic i de gran bellesa
Sant Feliuet de Savassona
natural, com són el dolmen de Puigseslloses, el castell de Savassona, tot passant pel petit poble de Tavèrnoles, i el jaciment neolític de Savassona amb la seva ermita preromànica de Sant Feliuet de Savassona, i amb una vista d’ocell sobre el Pantà de Sau que no té precedents. Davallant cap el Ter, deixarem el PR C-40 i seguirem la traça del GR 210 en direcció a Roda de Ter, fent unes interessants escapades al castell de s'Avellana i a la restaurada i bonica ermita romànica de Santa Magdalena de Conangle, situada en una península sobre el meandre del riu Ter. El Camí vora Ter (GR 210) ens durà, en una passejada seguint el curs del riu, tot contemplant meandres de gran bellesa i vegetació de ribera, fins a la població de Manlleu coronada per la seva església parroquial de Santa Maria, d'origen romànic.
Comencem l'excursió a l'exterm nord-est de Vic (475 m), prop del parc Miquel Albó Vidal de Llobatera i de l'Hospital de Vic. L'autocar ens deixarà al carrer de Josep Vicenç Foix on comença el Camí Vell de Folgueroles; seguim el PR C-40 i travassem el Pont d'en Bruguer sobre el riu Gurri, deixant a l'esquerra el Pol. Ind. El Bruguer. Deixem el mas La Casica i creuem l'Eix Transversal per sobre un pont. Arribem al turonet on hi ha l’ermita de Sant Jordi i el Dolmen de Puigseslloses (531 m). El dolmen és un sepulcre megalític constituït per enormes lloses disposades dretes a la manera de parets, el conjunt data de l'Edat del Bronze. Passem Can Gelabert i creuem la riera de Folgueroles. Passades les cases del Banús entrem al petit poble de Tavèrnoles (526 m). Travessem tot el poble, passant per davant de l’església romànica de Sant Esteve, per l’hostal Can Colomer i seguim en direcció a la urbanització del Roquet. El camí gira de sobte a la dreta per un camí fressat, per davant de Can Benarigues, i en una costeruda pujada assolim el Pla de Savassona (603 m). A sobre tenim l’ermita de Sant Pere de Savassona i les restes del castell que, tot i que el PR no hi passa, val la pena acostar-s’hi. Seguim el camí pel Pla de Sant Feliuet i de seguida trobem a la nostra esquerra, i en una posició més elevada, el conjunt del Jaciment neolític de Savassona i l'ermita de Sant Feliuet d'origen preromànic (661 m). Al lloc també podrem veure el Dau, la Pedra del Sacrifici, la Pedra de l’Home i la Pedra de les Bruixes.
Santa Magdalena de Conangle
El camí, per dins del bosc i en suau davallada, ens portarà fins al Coll de la Passarella (537 m). Passem pel mas de la Passarella i per la font de la Fradera. Arribem de seguida a les restes del castell Savellana (552 m) sobre un extrem rocós i molt proper al riu Ter. Està documentat des del 1067. Des del castell fem una curta ascensió al Puigmarquès (582 m) i tornem a davallar per visitar la bonica ermita romànica de Santa Magdalena de Conangle (538 m) voltada de jardins i amb un impressionant claustre. Davallem ara per la pista que ens mena al Mas Salou i agafem el Camí de Molins que ens durà a Roda de Ter. Passem pel Pou de Glaç de Salou (445 m). Seguim el Camí de Molins ran de riu en un del seus meandres fins entrar a la població de Roda de Ter. Travessem el riu pel Pont Vell (442 m) i passem per davant de l'Ajuntament i la Plaça Major. Seguirem ara la riba esquerra del riu Ter els últims 5 quilòmetres passant per les recloses de Malars i de Can Rifà. Passem pel costat de l’església romànica de Sant Miquel de la Guàrdia, que ens queda a la dreta dins del nucli residencial del Vicenç de les Masies de Roda.
El riu, en un altre meandre, torna a girar direcció oest, i nosaltres al seu costat, entrant directamente a la població de Manlleu. Anem resseguint un ample passeig a la vora del Ter fins arribar al Pont de Can Moles (451 m); creuem el pont i a l'altra banda ens recollirà l'autocar. Final de la cinquena etapa dels Senders del 1714 (1ª part).




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (24,240 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 438 m) (- 480 m).

Organitza: Vocalia de Senders.




Full de ruta de la 5ª etapa, Vic (Parc Miquel Albó) - Manlleu 
 
 
 


    PROPERA ETAPA: