Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

23 d’abril del 2015

7a etapa:   Sant Quirze de Besora - Campdevànol   (25,370 km)
 
Diumenge, 20 de març


Setena etapa dels Senders del 1714, a cavall entre les comarques d'Osona i el Ripollès. Des de la capital de la subcomarca del Bisaura, Sant Quirze de Besora, seguirem, en primer lloc, un tram curt del Camí Vora Ter, el GR 210, en direcció nord que ens menarà fins a la colònia tèxtil La Farga de Bebié, d'una gran importància històrica pel que fa a l'evolució industrial de Catalunya, tot passant pel parc comarcal del Castell de Montesquiu, un gran casal fortificat amb origens en el segle X. Un segon tram més llarg ens portarà fins a la Comtal Vila de Ripoll, bressol de la Catalunya d’interior, tot seguint els Camins del Bisbe i Abad Oliba, el GR 151, on també ens aproparem al Ter, riu que tindrem sempre present en tota l'excursió al fons de la vall. És un camí sense embuts que uneix dues comarques veïnes agermanades pel riu Ter. Al seu pas, ens obre camí per entre la serra dels Bufadors i la serra de Sovelles, dos paratges rovelloners d’encara autèntica tradició de pagès. Una excursió complerta que ens brinda un final de tram exquisit, el monestir de Santa Maria de Ripoll. Un tercer tram ens conduirà finalment al poble de Campdevànol, en un passeig pels camins rals del Berguedà i la Cerdanya seguint la xarxa de camins Itinerànnia, canviant el Ter pel Freser, l'afluent d'origen pirenaic més important del riu Ter. Quedarem sorpresos per l'abundància de boscos i de planes agrícoles ben conservades en un entorn tan humanitzat.
Castell de Montesquiu 01
Castell de Montesquiu
Iniciem l'itinerari des de l'estació de Sant Quirze de Besora (581 m) i seguim una pista asfaltada que ens portarà al castell de Montesquiu. Creuem el Rec de la Font de la Mare de Déu i passem per la Font del Castell. Des de l'aparcament del Castell de Montesquiu (655 m), seguim la pista en suau davallada fins arribar a la font Codineta; deixem a l'esquerra el camí que porta a Montesquiu i creuem la riera de la Solana (585 m). El camí torna a dreçar-se per travessar el Serrat de Montesquiu (646 m). En una nova davallada de la pista creuem el Rec de l'Hort i deixem la pista per començar a superar el Serrat de la Ginesta. Arribem a la font de Planeses, d'aigua no potable. Tot travessant el Bosc de la Farga, passem pel barri del Solell i entrem a la colònia tèxtil de la Farga de Bebié. Arribats a l'estació de la Farga (617 m), entronquem amb l'itinerari del GR 151, Camins del Bisbe i Abad Oliba. L'origen de la colònia tèxtil de La Farga de Bebié cal anar-la a buscar l'any 1895 quan l'enginyer suís Edmund Bebié Wild va comprar el molí de Rocafiguera i els terrenys del voltant.
L'estació de la Farga no té cap servei, només un petit cobert on aixoplugar-se. Baixem fins a l'esplanada ajardinada que feia els usos de zona esportiva de la Farga. Passem sota les vies del tren deixant l'ermita de la Mare de Déu del Carme (patrona de La Farga) a la nostra esquerra i creuem el Pont de l'Entrada sobre el Ter. Tornem a creuar el Ter ara pel pont de ferro de les vies del tren (614 m); de seguida el camí s'enfila vessant amunt entre un bosc creixent de roures fins al mas i l'ermita preromànica de Sant Moí (s. X) (679 m). Som a la serra de Bufadors. El camí puja uns metres pel vessant oest de la serra de Bufadors amb vistes cap al Puigmal i el riu Ter, per anar a buscar la part més ombrívola de la serra caminant entre un bosc mixt de roures i faigs. Travessem la riera de Llaés (635 m) i enfilem la carena de Monsull amunt pel vessant contrari fins que arribem al Collet de Ripoll (767 m), on trobem el camí de la Plana de Massacs que agafarem direcció nord. Podem veure el Turó de la Serra (938 m) a ponent i la riera de Vallfogona al fons de la vall. Davallem un xic i creuem la riera de Vallfogona, deixant a la nostra dreta els plans i el mas de Massacs, fins arribar al l'ample coll de Maranyic (737 m), cruïlla de pistes.
Campdevanol
Campdevànol
Continuem en suau davallada fins al mas de Llastanosa (714 m). La pista continua baixant pel Camí de Llaés, apropant-nos cada vegada més al Ter. Arribem al capdavall de la carena de Llastanosa, punt on creuem el Torrent del Poncet (660 m). En aquest punt creuem les vies del tren i passem per la central hidroelèctrica del Roig. Caminarem a tocar del riu i les vies del tren que tindrem a la nostra dreta. El camí va vers el nord-est en pujada passant sota les vies del tren fins a la masia de Mas el Roig (750 m). Tornem a remuntar cap a la Carena del Roig on trobem un petit collet (832 m), bones vistes de Ripoll i el Puigmal. Creuem el Torrent del Solà i assolim el mas de Terrades. El camí envolta per ponent el Turó de Sant Antoni (1.072 m) a través d’una pista cimentada que cal seguir fins els primers carrers de la ciutat de Ripoll. Passada la riera de Caganell, entrem a la població (682 m). Seguim pel carrer Progrés, passant per l'estació del tren i l'estació d'autobusos fins creuar de nou el Ter pel Pont d'Olot. Passem per davant de l'Ajuntament i la Plaça de l'Abad Oliba, on trobem la joia arquitectònica del monestir de Santa Maria de Ripoll, amb el seu campanar de torre i la seva important portalada romànica. Sortim de Ripoll per la carretera de Ribes i passem per la Farga del Sant, on trobem la Font del Sant (702 m). Anem pujant per l'antic camí ral que conduïa a la Vall de Ribes i a la Cerdanya, on trobem vestigis de l'antic empedrat. El camí es converteix en una pista que remunta la vall del Freser passant pels Horts de la Querola. A l'alçada de Can Vilalta, resseguim un canal que no deixarem fins pràcticament a Campdevànol. Creuem el Torrent de Muiols i arribem a la Casanova de Baix, fins que sortim a la carretera N-152 a tocar de la població. Cal creuar amb molt de compte la carretera i seguir-la fins a l'entrada de Campdevànol pel Pont de Gombrèn (729 m). Final de la setena etapa dels Senders del 1714 (1ª part).




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (25,370 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 817 m) (- 682 m).

Organitza: Vocalia de Senders.
 
 
 
Full de ruta de la 7ª etapa, Sant Quirze de Besora - Campdevànol 

Track GPS 7ª etapa, Sant Quirze de Besora - Campdevànol 

Àlbum de fotos 7ª etapa, Sant Quirze de Besora - Campdevànol



Propera etapa: