Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

14 de maig del 2015

8a etapa:   Campdevànol - Fonts del Llobregat   (23,250 km)
 
Diumenge, 17 d'abril


Vuitena etapa dels Senders del 1714, sens dubte una de les etapes més impressionants de tot el recorregut. Des de Campdevànol fins a Castellar de n'Hug i les Fonts del Llobregat gaudirem d'una travessa espectacular amb excel·lents miradors naturals sobre la vall del Freser, i vistes panoràmiques de tot el Prepirineu, des del Montseny fins al Bellmunt sota la serra de Montgrony, i de les muntanyes de Núria, des del Taga fins al Balandrau. Una perfecta combinació entre elements paisatgístics i patrimonials que no deixarà indiferent a ningú. Seguirem pràcticament en tot el recorregut la traça del GR 3, el sender central de Catalunya, en un dels seus trams més espectaculars. Travessarem pinedes, rouredes i fagedes seguint en bona part estrets corriols emboscats i visitarem santuaris i ermites esquitxades 
per tot el recorregut que ens aniran mostrant el ric patrimoni arquitectònic del Ripollès (Sant Cristòfol Vell, Sant Pere d’Aüira, el santuari de Montgrony, Sant Joan de Cornudell...). I el punt fort, l'arribada a l'emblemàtic i pintoresc poblet de Castellar de n'Hug, a l'Alt Berguedà, i la visita a les Fonts del Llobregat, lloc on neix el riu Llobregat dins del Parc natural del Cadí-Moixeró. Les aigües brollen a 1.300 metres d'altitud provinents d'un riu subterrani que s'alimenta de la neu acumulada, durant l'hivern, als cims més propers: el Puigllançada i la Tossa d'Alp.
Iniciem l'excursió al bell mig de la vila de Campdevànol, al carrer Gombrèn (734 m). Pugem pel carrer Vista Alegre i girem de sobte a la dreta pel carrer Batllia. Girem a l'esquerra i agafem el camí amunt. De seguida passem pel cementiri de la població, on trobem Sant Cristòfol Vell (814 m), antiga església parroquial. El corriol s’enfila vessant amunt entre prats i boscos passant pels Quintals de Puigcorber assolint el Collet de Puigcorber (899 m). Seguim ascendint suaument pel corriol, passem per Cal Xandri, al collet de l'Euga, i comencem a ascendir la carena del Coll de la Batalla. Deixem a l'esquerra el Puig de la Batalla i assolim el coll (949 m), on trobem la pista que puja a Sant Pere d’Aüira des de Campdevànol. Creuem la pista i seguim els senyals grocs, que ens menen en contínua ascensió fins a l'ermita encimbellada de Sant Pere d'Aüira, d'estil romànic (1.102 m). Baixem de l'ermita i passem per la petita àrea de lleure amb taules on hi ha una cruïlla de pistes. En aquest punt, el GR 3 continua per la pista, però seguirem a la dreta amunt per un caminoi marcat que puja força dret i directe al Pla de Pruners, on tornem a trobar el GR 3 (1.297 m). Sota nostre veiem l’ermita de Sant Pere d’Aüira. Bones vistes sobre la Serra del Cadí i el Pedraforca. Seguim ara el traçat del GR 3 vers el nord i ens endinsem en un bosc mixt de pi roig i faig fins que de sobte ens trobem en una magnífica fageda assolint la Collada de Grats (1.247 m).
Des de la Collada de Grats, baixem en direcció oest fins trobar una pista que seguirem. Anem travessant diferents torrentades com el torrent de la Collada de Grats i el torrent del Pòlit. Passem el coll d'Euga (1.203 m) i tot planejant per damunt la masia de Pardinella arribem al Coll de Pardinella (1.229 m). Al mig del coll, s’hi troba un dolmen força malmès (2300 a de C.). Seguint el GR i tot

pujant pel mig del bosc, arribem a la font de la Mare de Déu (1.250 m), anomenada també la font de la Mare de Déu de la Llet. El camí voreja els cingles de l'hostatgeria del Santuari, fins arribar a la placeta del Santuari de la Mare de Déu de Montgrony (1.360 m), on paga la pena fer una curta visita. Des del santuari, seguim la pista vers ponent, deixant a la dreta la que mena al refugi de les Planelles i passem sobre la masia dels Camps de Montgrony. El camí s'enfila cap a les Viles Xiques (1.444 m) i, tot seguit, les Viles Grosses (1.455 m). Creuem el torrent de l'Arija i assolim el Collet de Meians (1.460 m) on, en un ampli prat, veiem a l'esquerra la casa de Can Meians. Seguim el camí, força planer en aquest tram, i travessem el torrent del Remoló. De seguida arribem a l'Era de Can Torre, en procés ruïnós. Anem travessant un bosc d'avellaners i roures a banda i banda del camí, encarats a l'oest fins que arribem a l'Església romànica de Sant Joan de Cornudell (1.476 m), dalt d'un turonet i amb una font.
De seguida sortim a la carretera BV-4031 que seguirem direcció sud uns 400 metres. Deixem la carretera i girem a la dreta passant per davant del camp de futbol, i tot seguit entrem al petit i pintoresc poblet de Castellar de n'Hug (1.395 m) que paga la pena visitar. Un cop visitat el poble, anirem a veure les Fonts del Llobregat, naixement d’un dels rius més importants de Catalunya. Baixarem pel camí marcat que surt del poble, on trobem indicacions de vegetació i fauna de la zona. El naixement del riu és digne de ser visitat per la seva espectacularitat, sobretot en temps d’aigües abundoses. Baixem pel camí i a mà esquerra veurem l’antic Molí d'Orriols; seguim davallant fins arribar a la Farga Vella (1.205 m), on hi ha l'Hotel Les Fonts i la carretera BV-4031. Final de la vuitena etapa dels Senders del 1714 (1ª part).



INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (23,250 kms)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.193 m) (- 727 m).

Organitza: Vocalia de Senders.

 



Full de ruta de la 8ª etapa, Campdevànol - Fonts del Llobregat  

Track GPS 8ª etapa, Campdevànol - Fonts del Llobregat 

Àlbum de fotos 8ª etapa, Campdevànol - Fonts del Llobregat



Propera etapa: