Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Les Tres Creus a la Mola d'Estat (Muntanyes de Prades)

13 de setembre del 2016

4a etapa:     Cardona - Solsona        (22,440 km)
 
Diumenge, 18 de desembre
 
Iniciem la quarta etapa dels Senders del 1714, una excursió clàssica des de la població de Cardona, a la banda nord de la comarca del Bages, fins a la capital del Solsonès, Solsona. L'itinerari segueix en gran part el traçat del GR 3, el Sender Central de Catalunya, però modificant sovint el seu recorregut per fer-lo més atractiu. A Cardona, podrem tornar a contemplar el conjunt monumental del castell i la col·legiata de Sant Vicenç, que rivalitzen amb la Muntanya de sal, com a elements més destacats d’aquesta població històrica. En sortir de Cardona seguirem una part de l'anomenat Camí d'Urgell o dels Contrabandistes, antic camí ral que menava a la Vall de Lord en direcció a la Seu d’Urgell i que va ser el camí triat pels traginers i mulaters per dur la sal fins a la frontera i
Pont de Buida-sacs
creuar-la per a la seva posterior venda il·legal. El paisatge adquireix de seguida una fesomia decididament rural amb nombroses masies i conreus envoltats de boscos de pins. Seguirem el Cardener riu amunt cap al nord. Una frondosa vegetació de ribera ens acompanyarà entre Clariana de Cardener i el pantà de Sant Ponç, el qual recorrerem per la seva riba dreta, tot resseguint la Rasa Perpètua entre el Serrat del Moro i la població del Pi de Sant Just. A partir d’allà, amb un teló de fons format pel massís del Port del Comte i les serres del Verd i de Busa, els camps de blat i les mates de bosc prendran el relleu fins a les envistes de la ciutat de Solsona. Entrarem a la població tot seguint el curs del riu Negre. La catedral és l’element definidor de la importància de la capital del Solsonès, on el GR 3 es creua amb el GR 7.
 
Sortim de Cardona per la banda occidental de la població, carrer de la Pietat (528 m) i anem seguint cap a ponent una estreta pista asfaltada en suau descens. A uns 300 metres l'abandonem i seguim un camí a la dreta. Deixem a la nostra dreta el mas El Porxo de l'Eruga i seguim recte. Travessem el torrent del Cadenes pel pont del Cabra (449 m) i continuem recte. El camí ens condueix a una casa anomenada Torre del Cintana, voltada de granges. Finalment la pista desemboca a la carretera de Bergús. La creuem i agafem el camí de Cal Tuta, casa que trobem a la nostra esquerra. La pista gira a la dreta i passem per Can Ramon (471 m). Tornem a girar cap a ponent a buscar La Costa en una suau ascensió fins trobar una pista més ampla (582 m), punt des d'on comencem a davallar fin a sortir a la carretera C-55. La travessem i a l'altra banda trobem el riu Cardener que travessem pel pont de Buida-sacs (439 m). Deixem el Molí de Buida-sacs a mà esquerra i comencem a remuntar per la serra de Montner. A sota, a la nostra esquerra, hi tenim el riu Cardener i davant el poble de Clariana de Cardener.
 
Embassament de Sant Ponç
Clariana de Cardener és el reservori d'aigua del Sud del Solsonès. El pantà de Sant Ponç, el riu Cardener, i l'aiguabarreig del Cardener amb el riu Negre ens permeten observar magnífics boscos de ribera. Tot seguint direcció nord, passem pel Molí de Canet (474 m) i tornem a creuar el Cardener pel Pont del Molí de Canet. A mà dreta, deixem el càmping La Ribera, un lloc d’acampada tranquil en un entorn privilegiat, i arribem a la presa del pantà de Sant Ponç, on trobem l'ermita de Sant Ponç i un aparcament de vehicles (528 m). Seguim un camí pel marge dret del pantà fins que el deixem per seguir un caminoi paral·lel a la Rasa Perpètua. A la nostra dreta, i en un punt més elevat, podem albirar la petita ermita de Sant Martí de Joval. Deixem a la dreta els masos de Cal Xeringa i Ca l'Armenter, situats sota el Serrat del Moro. El camí gira ara cap a ponent, pel Pla de Cal Tòfol, fins que surt a la carreteta C-55 que porta a Solsona (693 m), just on trobem el mas La Guingueta. Creuem la carretera i passem arran del Pi de Sant Just, una de les entitats de població que pertanyen al municipi d'Olius.
 
Amb unes magnífiques vistes del massís del Port del Comte i les serres del Verd i de Busa, ens acostem al nostre destí, Solsona. Deixant enrere El Pi de Sant Just, passem pel costat d'alguns masos, com la Maçana, Cal Pubill, Cal Mestre o les granges de Cal Cisteller. Anem avançant per una pista asfaltada, és el camí de Santa Llúcia. Abans d'arribar a les granges de La Raval, deixem la pista asfaltada i tombem per un camí a la dreta (663 m). Travessem la carretera C-149 i entrem per fi a la població de Solsona. Seguim el curs del riu Negre i avancem pel carrer dels Tints fins assolir l'avinguda del Pont per on passa la carretera C-26, que va de Bassella a Navès. Pugem unes escaletes fins a la carretera i la seguim uns metres amunt fins arribar a l'estació d'autobusos de Solsona (665 m). Final de la quarta etapa dels Senders del 1714 (2ª part).
 
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (22,440 kms)
 
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 598 m) (- 401 m).
 
Organitza: Vocalia de Senders.