Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

15 de setembre del 2016

6a etapa:     Sant Llorenç de Morunys - Odèn          (21,130 km)
 
Diumenge, 12 de febrer

Sisena etapa dels Senders del 1714, que transcorre tota per la banda nord de la comarca del Solsonès. Entre la població de Sant Llorenç de Morunys i el veïnat d'Odèn anirem gairebé sempre seguint la direcció que porta el sender GR 1 cap a ponent, però pràcticament sense trepitjar-lo; només en alguns petits trams del recorregut, doncs l'objectiu principal de la ruta és la travessa longitudinal de
La Roca de Canalda
la gran Roca de Canalda. Sortint de Sant Llorenç, i un cop superat el Coll de Jou, punt més alt de l'excursió, iniciarem la travessa de la Roca de Canalda, espectacular recorregut per aquesta característica paret de conglomerat, solcada de coves i balmes, com les coves dels Moros, on hi ha un pas equipat, l'Espluga Malera, Ca l'Andreu, Ca la Rita, les Balmes de Canalda..., petites edificacions habitades no fa gaires anys. Gràcies a la situació privilegiada que ocupa la Roca de Canalda, el punt més alt de la qual és el Pic Sobirà (1.923 m), hi podrem veure com nien els voltors i hi passegen les àligues, els xoriguers o els corbs i, amb sort, podrem gaudir del seu vol. Sortint ja de la paret, entrarem de ple al terme d'Odèn, essencialment muntanyenc, situat al peu del Massís del Port del Comte, on les masies disseminades, juntament amb les extensions de boscos, els paratges esquerps d'alta muntanya, els rius, les fonts i els camps de cultiu -bàsicament de "trumfo" (patata) de la varietat Bufet- configuren un paisatge idíl·lic en estat pur.
Som a Sant Llorenç de Morunys; sortim des de la plaça del Mur de la població (912 m) i pel carrer de Cap de Balç sortim fora de la vila ascendint cap a la pista que mena al Serrat de la Creueta. Seguim ara en direcció a ponent, tot passant pel Pont de la Creueta (959 m) i ascendint per la carena entre el torrent de les Salines, a la nostra dreta, i la Rasa de les Valls a l'esquerra, fins que assolim la bonica ermita romànica de Sant Serni del Grau (1.045 m). Creuem la carretera que mena al Santuari de Lord i seguim recte, cap a ponent. Passem per Can Pasqual i continuem l'ascensió per una pista, sempre paral·lels al torrent de les Salines, fins assolir el Coll de Jou (1.461 m), cruïlla de pistes i carreteres, on trobem la font de Coll de Jou i les marques del GR 1, punt més alt de l'excursió. Passada la font, agafem un camí a l'esquerra de la carretera que comença a davallar, tot seguint la traça del GR 1. Passem per una cruïlla de pistes i deixem a l'esquerra el mas de Cal Pubilló (1.345 m). A prop tenim diverses fonts, com la de Sant Joan o la de Cal Pubilló. Abandonem el GR i creuem el torrent de la Perdiu, punt on sortim de nou a la carretera (1.366 m).
Seguim per l'altra banda de la carretera, direcció a ponent, tot seguint un camí que va revoltant la Roca de Canalda per l'extrem nord. Creuem el torrent d'Ordoll i passem per la font dels Pallerols (1.390 m). Arribem al sector més oriental de la paret de Canalda. Avancem sota les parets verticals de conglomerat i ja veiem les Coves dels Moros sobre nostre, amb un pas equipat per poder accedir-hi. Seguim avançant per la paret on trobarem altres coves a peu pla, com les de Ca l'Andreu, de la qual encara queden les parets, i ja gairebé al final de la roca Ca la Rita. Arribem a l'Espluga de Gràtines, una immensa balma a la paret. Des d'aquest punt, a part de contemplar la bellesa de Roca de Canalda, les vistes des d'aquesta banda són també impressionants. Podem veure el cim del Codó, la
Santa Cecília i el castell d'Odèn
Serra de Busa, Montserrat, el Montseny,... Comencem a davallar cap a una pista que ens mena al mas del Planellot (1.350 m). De seguida travessem la carretera i ens arribem al Tossal de l'Anella (1.308 m), un turonet des d'on es contempla una vista espectacular.
Seguim ara la traça del GR 1 i arribem a l'ermita restaurada de Sant Martí de Cavallera (1.224 m). La pista revolta i passem per l'espectacular Pi de la Creueta. Un cop passada la Rasa d'Odèn, arribem al Soler de Dalt, conjunt d'edificacions en un lloc altiu i arrecerat sobre el riu d'Odèn, on trobem l'ermita romànica de Sant Miquel. Tot seguit, ens endinsem en els Boscos de Riulacó i al cap de poca estona passem pel tram conegut com El Grauet, on trobem l'antic Molí de Riulacó al riu d'Odèn, i on hi ha una cruïlla de camins. Paga la pena arribar-nos fins el proper estret de Riulacó, espectacular estret excavat pel riu amb un impressionant saltant d'aigua: el Salt del Forat Colomer (1.000 m). Deixem aquest meravellós indret i el sender s'adreça ara fort, fent llaçades, fins arribar al Camí de la Serra d'Odèn (1.210 m), el qual seguirem ara en direcció nord, guanyant alçada, fins assolir el veïnat d'Odèn (1.282 m), on trobem l'església parroquial de Santa Cecília en primer terme i al seu costat les restes de l'antiga església romànica. Sobre l'església hi ha les runes de l'antic castell d'Odèn (1.329 m). Des de la Carena del Castell, un senderó ens mena en pocs minuts fins a la carretera que porta a Coll de Jou, sota la masia del Call d'Odèn, on ens esperarà l'autocar (1.277 m). Final de la sisena etapa dels Senders del 1714 (2ª part).
 
 
INFORMACIÓ DESTACADA
         
Dificultat:  **  (21,130 kms)  (+/- 6 hores)
Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.157 m) (- 787 m).
Organitza: Vocalia de Senders.





DESCÀRREGUES

Sant Llorenç de Morunys - Odèn   

Full de ruta de la 6ª etapa, Sant Llorenç de Morunys - Odèn  

Track GPS 6ª etapa, Sant Llorenç de Morunys - Odèn  


Àlbum de fotos 6ª etapa, Sant Llorenç de Morunys - Odèn   


 
  PROPERA ETAPA