Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

5 d’octubre del 2016

7a etapa:            Odèn - Alinyà           (20,460 km)
 
Diumenge, 12 de març

En aquesta setena etapa dels Senders del 1714 ens mourem a cavall entre les comarques del Solsonès i l'Alt Urgell, a ponent de les serralades d'Odèn i de Port del Comte. L'Espai d'Interès Natural Serres d'Odèn-Port del Comte té alguns dels paisatges més bells dels Prepirineus catalans. Amb el Pedró dels Quatre Batlles, de 2.382 metres com a punt culminant, constitueix un paratge sobretot d'alta muntanya caracteritzat per frondosos 
Estany de Pratmajor (collada de l'Estany)
boscos de pi negre i prats naturals. Sota aquestes serres, iniciarem un recorregut espectacular des del Call d'Odèn fins al nucli d'Alinyà, on descobrirem l'Espai Natural de la Muntanya d'Alinyà, situat entre la serra del Cadí i el riu Segre, grandiós escenari i refugi d'espècies emblemàtiques, l'única regió d'Europa on nidifiquen i s'observen amb facilitat les quatre espècies de voltors que viuen al Vell Continent: el voltor comú, el voltor negre, el trencalòs i l'aufrany. Pastures, rius, boscos, cims, penya-segats i tarteres formen un conjunt d’una excepcional riquesa ecològica i paisatgística, on la gran fauna pirinenca viu en harmonia amb la població local. Ja immersos de ple en el terme de Fígols i Alinyà, gaudirem de la combinació entre natura, patrimoni i senderisme; el romànic també hi és present, com les esglésies de Sant Romà i Santa Pelaia al nucli de Perles, i Sant Esteve d'Alinyà.
Ens trobem a la carretera local L-401 sobre el veïnat d'Odèn, just on hi ha la Creu del Call (1.277 m). Una pista cimentada en direcció nord ens menerà a la masia del Call d'Odèn, antiga casa pairal del segle XIII, avui habilitada per al turisme rural. Passem per darrera la casa i comencem a pujar, en clar ascens, per la serra de Campelles, tot seguint l'anomenat Camí de l'Estany direcció nord-est, fins assolir la Solana del Call (1.630 m), punt on girem sobtadament cap a ponent. Continuem ascendint pel camí de l'Estany i passem per l'extrem occidental de la serra de Campelles (1.822 m). Sortim a una pista que seguim a l'esquerra i davallem a l'estany de Pratmajor (1.769 m), lloc anomenat la Raconada. Davant mateix tenim la Collada de l'Estany. Prenem tot seguit el Camí de la Muntanya d'Alinyà cap a ponent, i anem davallant suaument per la pista. Deixem el Corral del Sastre a mà dreta. Seguim la pista, ara planera, per la muntanya d'Alinyà, tot travessant el Prat Caní (1.660 m).
Aviat comencem a davallar pel lloc anomenat Les Vedoses, sota el Tossal de Cambrils que tenim a l'esquerra. Creuem la Rasa de les Fonts, que prové del riu d'Alinyà, i una forta davallada ens mena al Pla de Guilla (1.309 m), on trobem una pista que seguim a l'esquerra. Trobem el mas de Cal Casalet a mà dreta i continuem davallant suaument per la pista. Travessem la Rasa de Coll de Veça i sortim a la carretera L-401, que seguirem direcció sud (1.246 m). Al cap d'uns 400 metres deixem la carretera per un camí a mà dreta. Passem pel mas de Cal Gili, situat a la Plana d'en Puit, i travessem Les Embalsades girant de nou en direcció nord. Davallem suaument entre boscos i tornem a creuar la Rasa de Coll de Veça (1.099 m). A l'esquerra, en un lloc més enlairat, sobre la Collada Gran, es troba el Roc de l'Ermita (1.262 m) on s'assenta la capella romànica de
Ermita de Sant Romà de Perles
Santa Pelaia de Perles (s. XII). Ens dirigim al poblet de Perles, en una llarga i agradable davallada per la vall de Perles. Travessem el Barranc del Bast i el torrent de Coll del Boix fins que arribem al Camí de Perles (701 m), on trobem els masos de Cal Tomàs i Cal Peremiquel. Després d'una forta pujada per la Costa, assolim el veïnat de Perles (794 m). Passem per l'església romànica de Sant Romà (s. XII), sota unes imponents vistes del Roc del Congost.
De seguida, travessem la carretera L-401. A l'altra banda, emprenem, en moderat pendent, l’antic camí de bast entre Perles i Alinyà, marxant vers el nord-est pel marge esquerre de la Rasa de Portell. Ben aviat atenyem un antic camí carreter (pal indicador) que seguim a mà dreta, en pujada (990 m). El camí ens deixa sobre una pista a la Collada del Portell (1.047 m), amb unes vistes espectaculars del Cogulló de Turp, la Vall de Perles, les serres de Carreu i de Sant Joan, el Boumort i la Vall de Cabó; vers el nord el Roc de Galliner i el Cap de Muntaner. Seguim la pista en clar ascens. A l’esquerra, trobem un mirador i una taula d’orientació, amb una bona perspectiva de la Vall d’Alinyà amb el Roc de la Pena al bell mig. Tot seguit, arribem a l'ermita de Sant Ponç Vell (1.133 m), situada al peu de la Roca de San Ponç, on descansen les restes de l'antic castell de Sant Ponç. Si volem enfilar-nos-hi, podem fer-ho per un camí equipat amb un cable d'acer i unes escales clavades a la roca. Baixem per la pista fins que la deixem per un camí a l’esquerra. Poc més enllà trobem la bonica font del Gavatxó, sota una espessa coberta de boix (1.008 m). Seguim descendint i passem per can Baile, i ben aviat, per camí carreter, atenyem el Corral de Cal Sastre, ja a l'entrada del nucli d’Alinyà. Finalment, entrem al poble per la plaça del Ball Pla on hi ha la imponent església romànica de Sant Esteve (s. XI). Continuem baixant pel carreró del Sol fins arribar a la carretera (939 m). Final de la setena etapa dels Senders del 1714 (2ª part).




INFORMACIÓ DESTACADA

         
Dificultat:  **  (20,460 kms)  (+/- 6 hores)

Desnivells acumulats aproximats:   (+ 1.047 m) (- 1.385 m).

Organitza: Vocalia de Senders
 
 
 


DESCÀRREGUES

Odèn - Alinyà


Full de ruta de la 7ª etapa, Odèn - Alinyà

Track GPS 7ª etapa, Odèn - Alinyà

Àlbum de fotos 7ª etapa, Odèn - Alinyà    


 
  PROPERA ETAPA