Afegeix-me a Favorits!

<b></b>
Cim de la Roca Falconera (Parc Natural de la Serra de Montsant, El Priorat)

20 de juny del 2017

 
INTRODUCCIÓ
A partir del mes de setembre la vocalia de Senders engega una nova aventura senderista: el sender de Gran Recorregut GR 1, traçat que es coneix com a sender Històric o sender Transversal. Aquest sender creua tota la península Ibèrica pel vessant sud dels Pirineus i la Serralada Cantàbrica; arrenca a les ruïnes d'Empúries, a Girona, i posa rumb cap a l'oceà Atlàntic. Discorre primer paral·lel a la ruta pirinenca GR-11, durant uns 600 kms., i competeix posteriorment pel nord amb el Camí de Sant Jaume, el GR 65, amb el qual es creua a Los Arcos (Navarra), fins arribar a l'altre extrem de la península, a Finisterre (la Corunya). Des de la seva cultura, els seus pobles i els seus entorns naturals, el GR 1 està cridat a ser un dels Grans Recorreguts més importants de la península, i segurament d'Europa. La denominació de Sender Històric ve donada per la relació que guarda amb el terreny pel qual transcorre. Pràcticament en la seva totalitat, el sender passa per llocs amb una important història, fonamentalment medieval i sobretot recorre part del millor Romànic de la península. Però no cal oblidar tampoc la riquesa natural, paisatgística i cultural.

A la part catalana, el GR 1 travessa Catalunya de llevant a ponent, des de la Costa Brava fins a terres aragoneses. Es tracta d’una ruta de 355 kms. a través de deu comarques gironines, barcelonines i lleidatanes. Recórrer Catalunya de llevant a ponent, del litoral de la Mediterrània a les terres d'Aragó, a través del GR 1 és portar a terme un bell itinerari pel país prepirinenc, on la muntanya s'acompanya del constant record de la presència humana i els cims s'adornen amb santuaris i castells; les valls i fondals, amb  pobles i masies, i els rius amb la pintoresca diadema dels vells ponts. Afrontarem aquest gran recorregut en dues temporades, degut a la seva llargària, igual que s’ha fet amb la ruta històrica dels Senders del 1714. La primera temporada (2017-2018) anirem des de l’Escala fins a Sant Llorenç de Morunys; i a la segona (2018-2019) assolirem El Pont de Montanyana, entre el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, poble limítrof amb l'Aragó, tot creuant el famós Congost de Mont-rebei, mitjançant un camí obert en els altíssims i verticals rocams que el riu pacientment ha anat foradant.
 
Presentació de les temporades 2017 - 2019
 
 

Primera etapa.  L'Escala - Orriols  (27,840 km)  (17 de setembre)

Segona etapa.  Orriols - Banyoles  (24,920 km)  (22 d'octubre)

Tercera etapa.  Banyoles - Besalú  (21,610 km)  (19 de novembre)

Quarta etapa. Besalú - Oix  (22,160 km)  (17 de desembre)

Cinquena etapa.  Oix - Sant Pau de Segúries  (22,310 km)  (21 de gener)

Sisena etapa.  Sant Pau de Segúries - Ripoll  (23,830 km)  (25 de febrer)

Setena etapa.  Ripoll - Alpens  (23,030 km)  (18 de març)

Vuitena etapa.  Alpens - Vilada  (25,550 km)  (22 d'abril)

Novena etapa.  Vilada - Pont de Pedret - Berga  (18,200 km)  (20 de maig)

Desena etapa.  Berga (Fumanya) - Llinars d'Aigua d'Ora  (17,630 km)  (17 de juny)

Onzena etapa.  Llinars d'Aigua d'Ora - Sant Llorenç de Morunys  (15,430 km)  (8 de juliol)
 
 

Primera etapa.  Sant Llorenç de Morunys - Coll de Jou  (16,670 km)  (23 de setembre)

Segona etapa.  Coll de Jou - Cambrils  (21,980 km)  (21 d'octubre)

Tercera etapa.  Cambrils - Peramola  (22,280 km)  (25 de novembre)

Quarta etapa. Pont de Peramola - Pallerols  (18,720 km)  (16 de desembre)

Cinquena etapa.  Pallerols - Benavent de la Conca  (22,110 km)  (20 de gener)

Sisena etapa.  Benavent de la Conca - Hostal Roig  (21,950 km)  (24 de febrer)

Setena etapa.  Hostal Roig - Embassament de Camarasa   (17,930 km)  (24 de març)

Vuitena etapa.  Embassament de Camarasa - Corçà  (23,530 km)  (14 d'abril)

Novena etapa.  Àger - L'Ametlla del Montsec  (18,530 km)  (19 de maig)

Desena etapa.  Corçà - El Pont de Montanyana  (12,960 km)  (16 de juny)

 
 
NORMES DE L’ORGANITZACIÓ 
 
1.- Els desplaçaments es faran en autocar, amb places limitades. Les inscripcions per poder obtenir el tiquet de l'autocar es podran fer a la Secretaria del Centre de 6 a 9 del vespre, o bé a través del web del Centre mitjançant tarjeta de crèdit, i es tancaran el dijous abans de cada sortida. No s'admetran inscripcions per telèfon ni sense l'abonament corresponent. L'organització es reserva el dret de tancar la inscripció abans de la data prevista en el cas d'exhaurir-se les places de l'autocar.
2.- Optativament, els qui s'hi inscriguin podran facilitar un telèfon de contacte, preferentment de mòbil.
3.- Un cop completada la llista d'inscripció, amb el nombre de places que s'hagi acordat, es podrà continuar amb una llista d'espera numerada. Aquesta llista d’espera podrà significar un segon autocar, o bé servir per completar la primera llista en el cas que algunes persones cancel·lin la seva inscripció. Els qui s’apuntin en aquesta llista d’espera, hauran de deixar, obligatòriament, un telèfon de contacte.
4.- Per participar en qualsevol sortida o activitat és necessari estar en possessió de la llicència/assegurança federativa. En cas contrari, s'haurà de contractar l'assegurança temporal a la secretaria del CET.
5.- En el cas que algun inscrit s'absenti el dia i hora de la sortida, sense haver-ho comunicat en dies anteriors, no se li podrà retornar l'abonament de l'autocar. La data límit serà el dissabte a les 13:00 hores.
6.- Totes les sortides, que són obertes a tothom, tindran lloc des de la Rambla d'Ègara, davant els ferrocarrils de la Generalitat, i seran de tot el dia. Es recomana portar roba i calçat adequats, així com l'avituallament necessari per a l'esmorzar i el dinar.
7.- L'organització no es farà responsable de qualsevol accident o dany que es pugui produir, però sempre vetllarà per tal d'evitar-los.
8.- Tanmateix, l'organització podrà alterar, modificar o improvisar qualsevol aspecte relacionat amb el programa de sortides. Qualsevol cas imprevist serà resolt pels vocals de la sortida.
9.- Les sortides que no es puguin fer a la data prevista, com a conseqüència del mal temps o altres motius, i hagin de ser posposades, quedaran automàticament ajornades al cap de setmana següent disponible.
10.- Es prega respectar el medi ambient, així com el pas de caminada: no és permès avançar els guies.